Utforska alla våra artiklar
Sofia Ander
Läs hela artikeln1 maj 2024
Månadens Vinhus: Frog’s Leap
Vingården Frog’s Leap är en föregångarna när det kommer till arbete, kring miljö, hållbarhet och ekologisk vinodling. Följ med och besök månadens vinhus. Hela vägen till soliga Kalifornien.
Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln30 april 2024
Första maj, demonstration eller fest?
Då är vi framme vid första maj. För många är detta arbetarnas dag och en dag då röda fanor vajar. Andra pryder kragen med en majblomma eller sjunger studentsånger. Historiskt sett är det dagen som sommaren börjar! Det senare firrar jag med vin och god mat samt om möjligt ett ko-släpp.
Sofia Ander
Läs hela artikeln28 april 2024
Sofias tips – tillfälligt sortiment 3 maj 2024
Förhoppningsvis kommer sköna maj med många sköna soltimmar och högre temperaturer än april. Månaden kommer i alla fall med nya viner i det tillfälliga sortimentet redan nu på fredag den 3 maj.
Fredrik Schelin
Läs hela artikeln25 april 2024
Bollinger La Grande Année 2015
Bollinger har gjort det igen, de har överträffat sig själva genom sin tolkning på den i Champagne varma årgången 2015. Bollinger La Grande Année 2015 har till skillnad mot andra champagner från samma årgång en ordentlig lagringspotential. Visst är den charmig och insmickrande redan nu vid släppet, men den kan lagras i minst tio år till!
Sofia Ander
Läs hela artikeln23 april 2024
Rätt rött för våren 2024
Det är ett oavbrutet tjat, och inte minst skäll, på våren. Med all rätt. Den vill tydligen inte komma till Norden i år. Särskilt inte till Sverige. Så vitt friskt och vårpigga roséviner får snällt vänta. Vi håller oss till de röda vinerna i väntan på solen, grillen och högre temperaturer.
Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln23 april 2024
Vårens primörer och viner
Aprilvädret får oss att ena dagen känna våryra och njuta av solens strålar för att i nästa stund att stå och huttrande dra rocken omkring oss. C'est la vie. Vi behöver dock inte helt låta vårens nycker styra oss. Med rätt mat och goda viner kan vi väcka vårkänslorna till liv när vi känner för det. Det är dags att njuta av vårens primörer och viner.
Sofia Ander
Läs hela artikeln20 april 2024
Sofias tips – tillfälligt sortiment 26 april 2024
Månadens sista lansering är lagom med 34 nya viner, där några bubblar, en är rosa och resten är lika fördelat mellan rött och vitt.
Fredrik Schelin
Läs hela artikeln19 april 2024
Tequila-skolan Jose Cuervo
Tequila-skolan Jose Cuervo. Det sägs att den första premiumtequilan destillerades år 1800 i staden La Rojeña i Jalisco i västra Mexiko. Därav namnet på denna serie av tequilas. Familjen Cuervo producerar än idag sin tequila på exakt samma sätt.
Sofia Ander
Läs hela artikeln17 april 2024
Chardonnay från det svala Kalifornien
En av världens mest odlade druvor och en av vinvärldens kameleonter. En av mina absoluta favoriter, gärna med adress Kalifornien. Särskilt idag när stilen går mer och mer åt det svala och friska.
Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln16 april 2024
Det kokta fläsket är stekt
Huí guō ròu - det kokta fläsket är stekt, eller dubbeltillagat fläsk. Detta är en rätt från Sichuan i Kina som är perfekt så här på vårkanten då den värmer inifrån, om och när solens strålar inte gör det utifrån. Häng med!
Sofia Ander
Läs hela artikeln15 april 2024
Sofias tips – tillfälligt sortiment 19 april 2024
Då var vi redan framme vid nästa sista lansering i april. Den består som vanligt av cirka 40 viner, mest rött men också ett välkommet gäng vita vårviner.
Anders Levander
Läs hela artikeln10 april 2024
Tequila-skolan
Tequila har länge varit en självklar del av svenskarnas festliv, ofta i form av en snabb shot med salt och lime. Men denna mexikanska spritdryck är så mycket mer än bara en beståndsdel i snabba, festliga ritualer. Under senare år har tequila genomgått en remarkabel statushöjning och blivit alltmer uppskattad även bland kräsna finsmakare. Läs mer här i tequila-skolan.
Sofia Ander
Läs hela artikeln10 april 2024
Gamay de Trasimeno – grenache i Umbrien
Italien är ett land av druvor. Lokala, internationella, en del mer kända än andra. En del nästan utdöda, en del odlade överallt. Några återupplivade. Det är också ett land av synonymer. En av dem är gamay de trasimeno - det lokala namnet för grenache i Umbrien.
Magnus Reuterdahl
Läs hela artikeln9 april 2024
Viner från Grekland, Rumänien & Dalmatien
Under förvåren har jag skrivit om vinländerna Rumänien, Bulgarien, Grekland och vinregionen Dalmatien i Kroatien. Nu är det dags att tipsa om några viner från några av dessa länder som passar bra nu när våren äntligen verkar komma igång. Häng med!
Sofia Ander
Läs hela artikeln8 april 2024
Sofias tips – tillfälligt sortiment 12 april 2024
Ny vecka och 48 möjligheter till nya viner. Ni får som vanligt våra tips i god tid inför det tillfälliga släppet på fredag.
Fredrik Schelin
Läs hela artikeln4 april 2024
Champagne-skolan Coteaux Champenois
I denna del av Champagne-skolan kommer vi att utforska distriktets stilla vin så kallat Coteaux Champenois AOC närmare. Vi kommer att bekanta oss med regionens terroir, tillåtna druvor och vinifikationsmetoder. Vi kommer också att undersöka hur klimatförändringarna påverkar produktionen av stilla viner och ta en historisk tillbakablick på Champagnes stillavinsproduktion.