Annons:

Trattkantareller, rotselleripuré picklade rönnbär

En enkel rätt som passar som förätt eller en del av en större meny med smårätter.

Annons:

IMG_0866

Denna rätt skapade jag till invigningen av Bohman & Wibergs nya butik i Uppsala. En höstig rätt med svenska smaker.

Detta behöver du ha hemma för att skapa rätten:

Smörstekta trattkantareller med rotselleripuré ca 6 port

Till purén

  • 5 dl grädde som kokas tills 2,5 dl återstår
  • 500 g tärnad rotselleri
  • 25 g smör
  • 0,5 dl av kokvattnet från rotsellerin
  • salt + finmalen vitpeppar

Till kantarellerna

  • Trattkantareller
  • Smör att steka i
  • salt och peppar

Till servering

 

Gör så här:

Börja med att koka ner grädden på svag värme. Rör då och då. Ett tips är att använda en lite högre kastrull då det lätt kokar över annars.

Koka rotsellerin mjuk och spara lite av kokvattnet för att ev späda med efteråt.

När rotsellerin blivit mjuk så mixar du den tillsammans med smöret och grädden till en jämn konsistens.

Passera sedan allt genom en finmaskig sil så att purén blir helt slät. Späd ev med lite av kokvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Vill man kan man nu låta den svalna något och sedan hälla purén i en 0,5 liters sifon och fylla på med en patron gas. På det sättet får du en väldigt luftig och slät puré som är lätt att spritsa ut vid servering. Har du ingen sifon varmhåller du purén till servering och lägger upp den med hjälp av en sked istället.

Stek nu svampen i smör och smaka av med salt och peppar.

Spritsa ut lite puré på mitten av ett snyggt fat, toppa med stekt svamp, gräslök och de picklade rönnbären.  Till sist toppar du även med lite nymalen svartpeppar.

IMG_0865

IMG_5494

 

 

Annons:

Här finns mer att läsa om