Annons:

Sommar, bär och dessert

Så går vi in i en ny fas i sommarens skafferi. Rågen vajar blekgul för vinden, stockrosorna börjar sloka och rönnbären lyser röda på träden. Det är dax att ladda kyl och frys med saft, sylt, chutney och kompott inför höst och vinter.

Oj så mycket sött och gott vi hittar just nu i våra svenska skogar, och trädgårdar! Tänk att alla dessa godsaker är ”designade” enkom för att attrahera djurriket att sprida kärnor och frön för artens fortlevnad. Men attraherade, det blir vi!

Passa på att skämma bort dig själv med fäska vinbär på morgongröten, blåbär och mjölk till mellis eller nyplockade krusbär i drinken.

Skogshallon, lingon, plommon, körsbär. En massa gott kan vi enkelt skapa i köket med de rara bären och frukterna naturen så generöst bjuder.

Att matcha söta desserter är ingen….match. Tänk på att dessertvinet ska vara lika sött som desserten.

Tänk också på att ljusa viner passar till ”ljusa” desserter som till exempel vaniljglass, gula stenfrukter, ljus vaniljpannacotta, ljusa bakverk.

Bärnstensfärgade viner som Tokaji, Madeira eller Moscatel de Sétubal passar till desserter i samma kulör. Tänk färgen på bärnsten och applicera på dessertarnas färg. Knäck, äppelkaka, bakverk med nötter och så vidare. I ostväg passar dessa viner bäst till nötiga hårdlagrade ostar som Comté, Appenzeller och Gruyere.

Röda dessertviner passar formidabelt till alla typer av bärdesserter, men även till chokladdesserter i alla de former. Gärna mörk, mörk choklad. Dessa viner gifter sig även fint med blåmögelost.

Jag har valt ut några favoritdesserter och kombos som  i alla fall jag bara inte kan motstå när det gäller sommar, bär och dessert!

 

Annons:

Saffranspannkaka med hemlagad gul plommonkompott

VIN:
Chateau du Levant 2014, artikelnummer 4153, 110:- (375 ml)
Frankrike, Bordeaux, Sauternes
Fräscht och sött vin med fin syra och komplexitet. karaktär av apelsinmarmelad, gula plommon, saffran, ananas och akaciahonung. Milde himmel så gott till pannkakan med plommon!

 

 

 

Vit chokladpannacotta med hallonsås

VIN:
Brachetto d’Acqui Spumante La maranzana, Artikelnummer 7918, 90:-
Italien, Piemonte, Brachetto d´Acqui
Bärig och flirtigt rött och bubbligt vin med inslag av färska jordgubbar, skogshallon, mörka klarbär, viol och apelsin. Grym matchning till hallonsåsen. Mmmm….

 

 

Chokladfondant med balsamicomarinerade mörka körsbär

VIN:
Delitia Recioto della Valpolicella Classico 2015, artikelnummer 5329, 100:-(375 ml)
Italien, Venetien, Valpolicella , Recioto della Valpolicella Classico
Söt, fatkryddig smak med inslag av mörka körsbär, torkade fikon, mörk choklad, tranbär, pinjenötter och bourbonvanilj. Busgott till mörk choklad och körsbär!

 

 

 

Brilliat Savarin med mormors krusbärsmarmelad.

VIN:
Vovray Demi-Sec 2012, ARTIKELNUMMER 72260, 159.-(750 ml)
Frankrike, Loire, Touraine, Vouvray
Underbar halvtorr Vouvray på fräscht druviga Chenin Blanc. Lätt kryddig och blommig doft med honung, krusbär, havtorn och kvitten.  Fint balanserad med steniga mineraltoner och fin örtighet. Underbart till milda, krämiga ostar. Krusbärsmarmeladen tar kombon till oanade höjder!

 

 

 

Apfelstrudel (Österrikisk klassisk äppeldessert) med äkta, gammaldags vaniljsås

VIN:
Bacalhoa Moscatel de Setúbal 2014. artikelnummer 8011, 109:-(750 ml)
Portugal , Terras do Sado , Setúbal
Sött, karaktärstarkt vin med inslag av engelsk apelsinmarmelad, aprikos, sultanrussin, fudge, rostade mandlar och mynta. Fantastiskt till äppledesserten, gärna som här med nötter, russin eller mandel.

Annons:

Här finns mer att läsa om