Annons:

Rom och Choklad- en oslagbar kombo

Både rom och choklad har gamla anor och gemensamma smakkomponenter som vanilj, torkad frukt och kakao. Tillsammans är de oslagbara!
Regelverket för romtillverkning är i de flesta länder väldigt löst men i Venezuela reglerar man produktionen för att få högkvalitativ rom

Sockerröret tog Christofer Columbus med sig från Kanarieöarna till Karibien på en av sina många resor. Han insåg att det fuktiga och varma klimatet på öarna var optimalt för just denna gröda. Sockerröret spred sig så småningom till både mellan- och Sydamerika.

Ursprunget är dock mycket längre bort-Nya Guinea och Indien. Araberna tog växten till medelhavsområdet på 600-talet och spanjorerna och portugiserna förde senare arten vidare till Kanarieöarna.

Arten, Saccharum officinarum, är en flerårig stråväxt som ser ut som väldigt hög vass. Den är 3-4 meter och tillhör familjen gräs.

Chokladbönan, den ville Columbus inte kännas vid dock. Legenden säger att han spottade ut den version av drickchoklad som indianerna blandat ihop när han landsteg i Honduras på sin fjärde och sista resa 1502.

Det blev istället så småningom upptäcksresande Cortez som tog med sig den ädla bönan till Europa och den var sedan en väl bevarad hemlighet i Spanien i över 100 år innan den spred sig via ett kungligt giftemål till Frankrike och vidare.

Annons:

Rom tillverkas av sockerrör. Sockerröret trivs bara i varmt och tropiskt fuktigt klimat och de olika länderna i Sydamerika och Karibien har med åren utvecklat sina egna stilar på sin rom.

För det mesta när man producerar rom destilleras den melass som är en biprodukt efter sockerutvinningen. Ibland använder man även den söta saften som pressas direkt från sockerrören. Denna saft används i rom tillverkad i ”fransk stil”.

Länder som producerar rom i Fransk stil är Haiti och Martinique. Denna typ lagras traditionellt på konjaksfat vilket ger karaktär av ek, pinje och cederträ.  Vanilj, smörkola och fudge är en karaktär som vi istället finner i den amerikanska viteken som faten till bourbon är gjorda av.

På Cuba gör man den lättaste och mest internationella typen av rom. På Jamaica å andra sidan den kryddigaste, tyngsta och kraftfullaste i så kallad brittisk stil.

Regelverket för romtillverkning är i de flesta länder väldigt oprecist, men i Venezuela styr man produktionen för att få högkvalitativ rom. Stilen här med melass som råvara och vaniljstinna bourbonfat för lagring kallas för Spansk.

Man har i Venezuela den finaste melassen i hela regionen med mycket högt sockerinnehåll och har lyckats formidabelt med sin rom som är smakrik, elegant och komplex med mycket toner av torkad frukt och vanilj. Lagringen måste vara minst två år i landet men för det mesta är den avsevärt längre.

Man framställer idag i Venezuela några av de bästa romsorterna i världen.

DryckesListan.se fick nyligen möjlighet att prova 4 olika sorters rom från välrenommerade Venezuelanske producenten Diplomático.

Destilerias Unidas som framställer Diplomático sedan 1959 ligger i staden Acarigua belägen vid foten av Anderna i nordvästra Venezuela. Platsen är optimal på grund av sin närhet till de viktiga sockerbearbetningsanläggningarna och Nationalparken Terepaima. Det rena vatten till romproduktionen kommer härifrån.

Diplomático började 2006 att exportera sin fina rom och är idag representerad i över 50 länder och erkänd som ett av de finaste destillaten i världen. Man inriktar sig företrädelsevis på mörk, elegant och komplex rom. Ansvariga för produktion, destillering och blending är duktiga Tito Cordero, Gilberto Brinceño och Nelson Hernández

De fyra helt olika smakprofilerna hos Diplomático matchades under provningen med hanverksmässig choklad från Gustav Mabrouk. Gustav är verksam i Stockholm och brinner för detta hantverk. Han gör därför en choklad helt utan tillsatser som till exempel sojalecitin.

Låt oss kika på de olika sorternas Diplomático rom, och deras olika uttryck!

Diplomático Mantuano artikelnummer 389, 195:- 350 ml.

Venezuela

I denna sin instegsrom blandar man på Diplomático, kolonndestillerad rom med rom destillerad i enkelpanna. Att man använder kolondestillerad rom beror på att man vill åstadkomma en tillgänglig stil. Dock är den lagrad i hela åtta år så det är mycket rom för pengarna! Mantuano är en generös rom i publik stil med fatkaraktär, liten kryddighet och svag sötma. Karaktär av muscovadosocker, knäck, ljus choklad, sultanrussin, pomerans, arrak, kanel, örter och nougat. Serveras som avec, till ljus choklad av god kvalitet, till fruktkaka eller som komponent i en lyxig romdrink. Se receptet för bland annat drinken ”Blood, Tears and Gold” som gav vår svenska Charlotte Halzius plats nr. 1 i Diplomatico World Tournament-en stor internationell bartenderttävling.
http://www.dinvinguide.se/nordefors/lordagsdrinkar-med-diplomatico-rom/

 

Diplomático Reserva Exclusiva, artikelnummer 356, 495:-700 ml.
Venezuela

Stor doft i en komplex rom med många lager av olika intryck. Reserva Exclusiva har destillerats enbart i kopparpanna och lagrats i små amerikanska ekfat i 12 år! Den har därför tydlig fatkaraktär med cederträ och pinje, viss sötma och tillika härlig men balanserad kryddighet med kakao och kanel. I övrigt apelsinmarmelad, torkade fikon,  nötter, smörkola och julkryddor. Lång och mjuk eftersmak. Njut långsamt och eftertänksamt som avec eller kanske tillsammans med några bitar choklad salty caramel, mörk choklad runt 60 % eller till torkade dadlar, nötter och fikon.

 

Diplomático Single Vintage 2002, artikelnummer 86715, 1159:-700 ml
Venezuela

Detta är en unik rom från ett enda år, 2002, som återspeglar just den årgången. Romen är mörkt gyllenbrun och framställd på den bästa och sötaste råvaran- ”Sugar Cane Honey”. Denna läckerbit lagras i 12 år på bourbonfat samt får ett år på sherryfat som slutfinish.  2002 har en stor och komplex doft och i smaken är den torr men med liten svag sötma och inslag av salta mineraltoner, torkad frukt, viss blommighet, ekfat, muscovadosocker, rostade pinjenötter, mörk sirap, pomerans, mörk choklad, arrak, mandelmassa och fudge. Eftersmaken ligger kvar en evighet. Mycket elegant och snygg. Serveras andaktsfullt som avec tillsammans med en bit högkvalitativ mörk choklad från exempelvis Madagaskar från hantverksmässiga tillverkare som Gustav Mabrouk eller Michel Cluizel.

 

Diplomático Ambassador, artikelnummer 86463, 2169:- 700 ml.
Venezuela (Systembolagets beställningssortiment)

För juvelen i kronan, Diplomático Ambassador,  har Masterblender Tito Cordero valt ut de bästa faten med rom som lagrats på amerikanska begagnade bourbonfat i upp till 12 år. Rommen har därefter slutlagrats ytterligare två år på begagnade sherryfat som tidigare innehållit Pedro Ximénez- en fyllig, mörk, sirapssöt sherry. Därefter har Diplomático Ambassador tappats direkt på flaska utan kylfiltrering och har därför kvar sin ursprungliga alkoholhalt på 47%. Denna rom blev utsedd till Årets Bästa Rom 2015 av Världens Viner, och fick nyligen 99 poäng av Livets Goda! Ambassador har en hänförande näsa och komplexitet med stor koncentration och smaker av torkade russin, fikon, mörk sirap, knäck, muscovadosocker, vanilj, muskot och peppar. Eldig, fatdriven, enormt intensiv och efterdyningar som aldrig försvinner. Diplomático Ambassador levereras dessutom i ett ursnyggt träschatull. Njut denna med ögonen stängda och i tillbakalutat läge. Mörk 70 % karibisk choklad till!

 

Annons:

Här finns mer att läsa om