Annons:

Bakat Dessert

Vit chokladmoussetårta med smak av passionsfrukt och citron

Gör en stor tårta för ca 8-10 personer eller fristående små bakelser med hjälp av småformar

Ingredienser

  • Botten
  • 300
    gram gram
    mandelmassa
  • 2
    st st
    ägg
  • 2
    msk msk
    kakao
  • Fyllning
  • 3
    dl dl
    vispgrädde
  • 200
    gram gram
    vit choklad
  • 2
    st st
    äggulor
  • 2
    st st
    passionsfrukter
  • 1
    st st
    rivet skal från en mellanstor citron
  • Gelé
  • 3
    st st
    gelatinblad
  • 4
    msk msk
    strösocker
  • 2
    dl dl
    vatten
  • 3
    st st
    passsionsfrukter

Botten

Sätt på ugnen på 175 grader.

Riv mandelmassan på ett rivjärn, blanda ihop tillsammans med ägg och kakao till en jämn smet. Kläm fast bakplåtspapper på botten av en springform med avtagbar kant, diameter ca 23 cm. Bred ut smeten och baka av i ca 15-20 minuter, småformar tar ca 7-8 minuter. Låt svalna utan att lossna på kanterna.

Fyllning

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något och rör i ett ägg i taget. Om chokladen blir klumpig och tjock som häll i 1 msk grädde och fortsätt rör till en jämn smet. Tillsätt resten av grädden, innehållet från passionsfrukterna och det rivna citronskalet.Häll gräddblandningen på den bakade avsvalnade botten och ställ in i frysen i min 3 timmar.

Gele

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp vatten och strösocker tills sockret smält, låt svalna något. Vätskan ska vara varm men inte brännhet. För varmt tar död på gelatinet. Lägg i gelatinbladen och rör tills de löst upp sig. Skrapa ur innehållet ur passionsfrukten och rör till en blandad smet. Häll ut gelatinblandningen på moussetårtan och låt stå i kylen i ca 1 timme. Ställ inte kakan i frysen med gelen, den stelnar fortare men blir tråkig och grumlig i färgen. Nu är tårtan redo för servering. Skär försiktigt med en kniv längs med kanten innan du lossnar den. Dekorera med färska bär och grädde.


Annons: