Annons:

Skaldjur

ITALIENSK PASTA MED HETA RÄKOR I TOMATSÅS

Servera tillsamans med ett glas Collevite Falerio Pecorino.

Ingredienser

  • Penne con gamberi piccante al pomodoro
  • 400
    gram gram
    Penne eller Linguine
  • 500
    gram gram
    Räkor
  • 2
    st st
    Vitlök
  • 2
    st st
    Chili
  • 4
    msk msk
    Olivolja
  • 400
    gram gram
    Körsbärstomater
  • ½
    st st
    citron
  • 3
    msk msk
    Persilja

Tillagning
Under tiden som tomatsåsen tillreds, koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull. Pastan läggs ner i det kokande vattnet när tomatsåsen är tillredd och börjar småkoka.

Värm olivolja i en rymlig stekpanna och lägg i vitlök samt chilipeppar. Låt dem steka sakta tills vitlöken börjar ta färg.   Lägg i räkorna, strö över salt, rör om och fräs dem långsamt i ca 3–4 minuter.

Lyft försiktigt upp räkorna och lägg dem på en tallrik. Ta sedan upp chilipepparn, som kastas.

Lägg tomathalvorna och persiljan (3msk) i stekpannan, strö över lite salt och späd med eventuellt räkspad. Låt tomatbitarna puttra under lock på låg värme i ca 5–8 minuter. Plocka upp och kasta vitlöken, ställ pannan åt sidan.

Ta upp pastan när 1 minut av koktiden återstår, låt den rinna av och häll den i tomatsåsen.

Låt pastan koka i såsen ca 1 minut, tills den är ”al dente”. Blanda noga och smaka av med salt. Det är viktigt med rätt sälta i den här rätten.

Blanda försiktigt ner räkorna och citronrivet i tomatsåsen utan att röra om (för att undvika att bitar av stjärtskal blandas med såsen). Spara några räkor för att lägga på toppen som dekoration vid servering.

Servering
Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Toppa med räkor och strö över lite persilja (ca 2 msk).
Servera tillsamans med ett glas Collevite Falerio Pecorino.
Vinet hittar du här.


Annons: