Annons:

tillbehör

Grillad och fylld gul lök, godaste tillbehöret.

Grillad gul lök, godaste tillbehöret.

Ingredienser

  • Grillad och fylld gul lök
  • 2
    msk msk
    Gula lök (försök hitta stora exemplar) 
  • 2
    msk msk
    Vitlöksklyftor
  • 2
    msk msk
    Torrt vitt bröd, skivor
  • 4
    msk msk
    Smör
  • 4
    msk msk
    Champinjoner
  • 100
    gram gram
    Bacon eller sidfläsk
  • 40
    gram gram
    Stark riven ost, typ västerbottensost
Samt salt och peppar från kvarnen

Lök är stapelvara i mitt kök, jag lagar nästan aldrig någonting utan att tillsätta någon sorts lök. De flesta lökar blir söta och aromatiska vid tillagning så grillade lökar är riktigt mumsigt. De här är gjorda i två omgångar. Först grillar du dem hela, sedan skär du försiktigt ut fyllningen och blandar med massor av godsaker. Fyller löken och gratinerar dem, ja, som du kanske förstår är det himmelskt gott!

Linda in lökarna i aluminiumfolie och lägg paketen på grillen, i cirka 20 minuter eller tills de är helt mjuka rakt igenom. Nu behöver du en riktigt vass kniv, för du skall skära av toppen av löken, skär sedan försiktigt ut innanmätet. Lämna två till tre av de yttersta lagren av löken som skall hålla ihop det hela.

Hacka alla andra ingredienser fint som attan, och fyll sedan lökarna med hacket. Avsluta med två ostskivor på toppen och lägg sedan lökarna på grillen igen. På med locket och låt dem stå i ett par minuter eller till osten smält.


Jag är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat & dryck. Här på DryckesListen vill jag ge dig receptet för ett lyckat möte mellan mat och vin. Och tillsammans med min redaktion försöka lotsa dig rätt i vindjungeln.

Annons: