Annons:

Lagring och förvaring av vin

Efter utseende, doft och smak är vi nu framme vid lagring. Vad avgör om ett vin kan eller rentav bör lagras-och hur lagrar man?
Först och främst finns det ingen större vits med att bara köpa EN flaska av ett kvalitetsvin och spara.

Som provningsledare får jag ofta frågan om vilka viner som kan lagras och varför. Enkelt sagt ska viner i de lägre prissegmenten konsumeras omedelbart medan viner med en högra prislapp ofta både kan och vinner på att lagras.

Varför? Jo. Det enklare vinet har inte mycket varken komplexitet eller koncentration. Ofta inte heller speciellt hög syra eller tanninstruktur vad gäller de röda vinerna. Alla dessa variabler är sådant som gör vinet lagringsdugligt. Syra, fruktsötma och koncentration ger hållbarhet.

Tänk ett utspätt glas hallonsaft och ett glas med koncentrerad saft i två olika glas. Låt dem stå framme ett tag. Var möglar det först? Jo i den utspädda saften. Här finns inte tillräckligt mycket syra, socker och koncentration. Att sylta och safta är ett sätt att bevara frukt och bär inför vintern precis som att man konserverar livsmedel genom inläggning. Sill exempelvis. Ja, ni förstår.

Färgen på vinet förändras med utveckling. Nypressade röda viner är blåröda i tonen och förändras med tiden mot rubinrött, tegelrött och till sist brunt.

Vita viner är ofta nästan gröngula unga med förändras sedan mot mer guldgult och bärnsten för att till sist bli bruna.

Annons:

När vi så har köpt in lite viner av god kvalitet och ska lagra dem. Hur bär vi oss åt?

Först och främst finns det ingen större vits med att bara köpa EN flaska av ett kvalitetsvin och spara. Då finns ingen chans att smaka på vinet när det är ungt och få en referens.

Är man nyfiken på vinets utveckling är det istället kul att följa de rara dropparna på vägen. Prova en flaska vid inköp. Vänta några år, prova en till. Och så vidare. Anteckna tillfället, dina upplevelser av vinet och kanske vad du åt till.

Detta med äldre viner är tycke och smak. Vissa vill ha sina viner unga, busiga och ibland till och med bångstyriga med mycket primärfrukt. Vissa gillar istället när de rundats av och mjuknat lite efter några år. Det finns även de som älskar riktigt utvecklade viner med helt annan smakprofil. Här snackar vi trampat jordgolv, höstskog, svamp  och bokna äpplen.

Man får helt enkelt lära sig först och främst vad man tycker om, och även hur de olika vinerna utvecklas och hur länge de kan lagras. Och hur länge man själv vill lagra dem så att de visar sig från sin allra soligaste sida när korken väl glider ur flaskan.

 

Hur lagrar man vinet? Vibrationer som i till exempel en livsmedelskyl är inte hälsosamt för vinet. Bättre ligger de i en matkällare, en vinkällare eller en vinkyl-dessa är konstruerade att inte vibrera. Värme snabbar upp oxidationen, utvecklingen, i vinet så förvara det inte för varmt. Framförallt inte i för snabbt flukturerande temperatur upp och ner. Det är skadligt. Jämn temperatur är av största vikt. Långsamma förändringar som i en jordkällare är däremot ok. Ljus är en annan fiende, därav det skyddande färgade glaset i vinflaskorna. Förvara flaskorna mörkt. Mörkt och stilla med jämn och sval temperatur alltså!

Jag har valt ut tre viner som jag personligen tycker är toppen och definitivt klarar och vinner på lagring. Dessa kostar inte skjortan och kan vara ett bra insteg. Köp några stycken och prova en flaska nu, spara resten!

 

Château Bouscassé 2012, artikelnummer 2204, 129:- 
Frankrike sydväst, Madiran
Druvor: 50 % Tannat, 26% cabernet sauvignon, 24 % cabernet franc.

Ett riktigt lagringsdugligt kraftpaket med enorma muskler och strävhet! Vinet kan upplevas lite tjurigt som ungt men med lite tid rundas tanninstrukturen av och vinet får en mjukare framtoning. Ska vinet konsumeras nu? Tänk på att använda feta tillbehör som gräddsås, aromsmör eller bearnaise. Räcker inte det så salta lite extra- det slipar också ner tanninerna och lyfter fram vinets fruktighet! Tätt, kralligt och mycket smakrikt vin med toner av rostade ekfat, svarta vinbär, mörka plommon, viol, cederträ, svart te, choklad, torkade örtkryddor och buljong. Drick till kötträtter av nöt- eller vilt.

 

GR-174 2016, artikelnummer 2770, 149:-
Spanien, Priorat
Druvor: 35% garnatxa, 25% cabernet sauvignon, 12 % syrah, 12 % samsó, 12 % merlot, 5 % cabernet franc

Spanjor från kultområdet Priorat i Katalonien där man odlar sina druvor på hög höjd och i enorma sluttningar. Jordmånen är en mörk skiffer som lokalt går under namnet Llicorella. Druvblenden är en mix av lokala druvor och internationella. Vinet är fruktigt men stramt och lite eldigt med toner av mörka skogsbär, mörka plommon, hallon, lakrits, lavendel, mörk choklad, peppar samt rostade ekfat.  Serveras till smakrika grillade rätter av lamm-, kalv- eller oxkött.

 

Villa Antinori 2014, artikelnummer 2300, 149:-
Italien, Toscana
Druvor: 60 % sangiovese, 20 % cabernet sauvignon, 15 % merlot, 5 % syrah

Underbar italienare som utmanar traditionerna. Vinhuset Marchese Antionori ligger utanför Florens och har lång vinmakartradition. Den går så långt tillbaka som 1180! Huset är känt för sin höga kvalitet och var ett av det första i Toscana att göra viner där man blandade den regionala druvan sangiovese med så kallade internationella druvor som till exempel cabernet sauvignon och cabernet franc.
Elegant och kraftfull i en och samma flaska! Detta vin skapades just för att kunna lagras och bli bättre med några år på nacken. Det är ett (fortfarande) ungt och stramt vin som med lätthet kan lagras. Det är torrt, kryddigt med kännbar strävhet och karaktär av ceder, moreller, cassis, körsbärspralin, mocka och tobaksblad. Underbart lång eftersmak.

Annons:

Här finns mer att läsa om