Annons:

Kräftor och Alsace

Vanligtvis blir av ohejdad vana öl och nubbe till kräftorna. Varför inte dricka vin från Alsace till istället!
Kräftskivan kan absolut matchas med vin. Kräftorna i sig har lite fyllighet och sötma samt är ju ofta kokade i krondill vilket ger en fin smakbrygga till vitt vin.

Annons:

Kräftskivan kan absolut matchas med vin. Kräftorna i sig har lite fyllighet och sötma samt är ju ofta kokade i krondill vilket ger en fin smakbrygga till vitt vin.

Att sedan tillbehören på kräftkalaset ofta består av västerbottenost eller kryddost gör bara saken bättre. Salt och fett är goda vänner till vin. De gör att fruktigheten kommer fram.

De vita vinerna från Alsace är världsberömda. De  har en formidabel förmåga att lyfta maten och passar till många olika rätter.

Klassiska rätter i Alsaceregionen är surkål, fläsklägg, kryddiga korvar och anklever. Det kan låta märkligt att dricka vitt vin till denna kraftiga mat men vinet och maten har växt upp tillsammans och med tiden anpassat sig efter varandra. Förutom en viss fyllighet och smakrikedom gör även syran i det vita vinerna sitt till att matcha maten.

Alsaceviner är ofta torra och lite kraftfullare än vinerna på samma druvor i de närliggande  tyska vinområdena. Vinrankorna växer öster om bergskjedjan Vogeserna vilket ger odlingarna regnskugga och mycket låg årsnederbörd.

Jordmånen är mycket varierad och Alsace har många soltimmar per växtsäsong. Klimatet, jordmånen och sättet att framställa vinerna ger dessa charmiga viner den typiska lite fetare stilen. De allra förmånligaste vingårdslägena har man historiskt kallat för lieux-dits.

Druvorna som räknas som ”ädla” i Alsace är riesling, pinot gris, gewurtztraminer och muscat. Man gör mestadels endruvsviner men det finns också viner som inehåller mer än en druva, så kallad gentil eller edelzwicker. Den senare betyder ädel blandning och indikerar att det är en blend och att den är gjord på några av de ädla druvorna. Förr växte de olika druvsorterna i en och samma vingård. Idag vill man ha mer kontroll och de växer i de flesta fall separat. För att skriva ut Gentil på etiketten måste man följa lite fler regler- blandningen måste vara på minst 50 % riesling, muscat, pinot gris eller gewurztraminer och resten bestå av en eller flera av pinot blanc, sylvaner eller chasselas. Druvorna måste vinifieras var för sig och vara klassificerade som AOC Alsace.

Enkelt sett ger riesling hög syra, fin fruktighet och druvan har även en enorm förmåga att släppa igenom ”terroir”-känsla av ursprung. Mineraltoner. Fantastiskt gott till mineralrika skaldjur och fisk.

Pinot blanc är en utomordentlig druva med balans och saftig druvighet. Syran är på plats men något mer avrundad än riesling. Utan att vara trist eller allmängiltig passar dessa viner till i princip allt!

Gewurtztraminer är en druva man tycker om, eller inte. Namnet betyder ”kryddig druva från Tramien” och visst har den karaktär! Ingen nämnvärd syra men lager på lager av doft och smak. Rosvatten, lichifrukt, mogna päron, honung…många gånger har dessa vinet lite eller mycket restsötma. Oslagbart till gåslever.

Pinot gris ger de fylligaste vinerna om man ska generalisera. Stil, odling och vinmakning spelar stor roll och detta ger ju också den mångfald vi älskar. Denna druvan passar till de ”fläskigaste” rätterna som exempelvis Choucroute garnie- surkål med lök, sidfläsk, äpple och kryddig korv. Serveras med fördel med buljongkokt potatis toppade med färsk nyklippt pesilja. Mums. Snackar vi skaldjur får de gärna vara gratinerade. Blåmusslor till exempel, eller i en mer klassisk anrättning som moule frites.

Muscat är en druva vars olika kloner odlas på många ställen i världen. Den lånar sig väl att göra söta viner på och denna stil är också den vanligaste i Alsace.

Nedan några fina viner från regionen som passar till skaldjur. Njut dem gärna till skaldjursfrossan eller kräftskivan!

Hugel Gentil 2015, artikelnummer 2108, 115:-
Frankrike, Alsace
Druvor: Sylvaner, pinot blanc, riesling, muscat, pinot gris, gewurztraminer

Druvig och saftigt vin som lanserades på Systembolaget redan 1999. En trotjänare som håller måttet! Vinhuset Hugel är stort och har varit och är tongivande i regionen. Lyckligtvis även helt opretentiöst. Hugel Gentil har toner av nashipäron, honungsmelon, nektarin och solmogen citron. Serveras sval till rätter av fisk eller skaldjur.

 

Domaines Schlumberger Pinot Blanc Les Princes Abbés 2014, artikelnummer 70449, 119:- BS
Frankrike, Alsace

 Öppet, ärligt, charmigt! Ett balanserat och fräscht vin med karaktär av citronzest, gula äpplen, ananas, vita blommor samt en svag hint av ingefära. Underbart inte bara till kräftskivan utan även till skaldjursplatå gärna med havskräftor. Varför inte med lite asiatiska inslag som räksashimi.

 

 

 

Trimbach Riesling 2014, artikelnummer 2639, 145:-
Frankrike, Alsace
Trimbach som vinhus tummar aldrig på kvaliten och gör några av världens kanske bästa viner. Denna riesling är en riktig charmör och frisk fläkt med saltstänkta mineraltoner, granny smithäpplen, inlagda citroner, örter, akaciahonung. Långa efterdyningar! Njut väl kyld till allsköns skaldjur.

Annons:

Här finns mer att läsa om