Annons:

Kanelbullar… eller faktiskt Världens Bästa Kanelbullar, Längder och ”Bråttomsomfanbullar”

Trodde väl aldrig att denna dagen skulle komma.

Dagen då jag basunerar ut världens bästa bullrecept på nätet. Helt gratis. Men visst är det väl så att bra saker ska man dela med sig av?! Blir mycket att skriva idag så det är lika bra att vi kastar oss rakt på degen:


Detta behöver du ha hemma

till degen:

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

10 gr (3-4 tsk) mald kardemumma eller stötta kärnor

1000 g (ca 13-14 dl) ekologiskt vetemjöl

150 g (1,5 dl) strösocker

150 g rumsvarmt smör

5 g (ca 1/2 -1 tsk) flingsalt

Till fyllningen:

150 g rumsvarmt smör

100 g (ca 1 dl) strösocker

15-20 g (ca 2 msk) mald kanel

Gör så här:

Smula jästen i en bunke

IMG_5281

Häll i vatten och slamma upp jästen. Tillsätt sedan kardemumman.

IMG_5283

Häll sedan i hälften av mjölet och allt socker och blanda till en lös fördeg.

IMG_5286IMG_5287

Häll sedan resten av mjölet ovanpå fördegen som ett lock utan att blanda. Fördela sedan smöret i mjölet och låt fördegen vila i ca 20 minuter.

IMG_5289

När fördegen vilat är det dags att börja knåda. Kör degen ca 10 minuter i maskin på låg hastighet.

Häll sedan i saltet och kör ytterligare 5 minuter och öka hastigheten något den sista minuten.

Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen där. Forma den rund och lägg bunken över som ett lock och låt den jäsa i ca 30-40 minuter.

IMG_5294IMG_5298

Nu är degen färdig att börja baka med.

Det går ju att göra en massa smarriga saker med en sån här deg och jag tänkte visa några härligheter som jag brukar göra.

Sätt först på ugnen på 250 grader för bullar och 200 grader för längder.

För att göra vanliga kanelbullar gör du så här:

Kavla ut degen till en stor rektangel.

img_5329

 

Bred ut en valfri fyllning. Recept på min fyllning hittar du längst ner.

IMG_5330IMG_5332

Börja att rulla ihop degen från ovankanten ner till nedre kanten fint och försiktigt.

IMG_5333

Skär sedan upp hela långa ormen till bullar. Jag brukar väga dom till ca 60 gram/ bulle. Fördelen med att ha lika stora bullar är att alla blir jämt gräddade och färdiga samtidigt. Ett bättre resultat helt enkelt.

IMG_5335

Lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Dra in degändan under bullen så håller den formen även vid jäsning och gräddning.

Jäs bullarna tills de blivit ungefär dubbelt så stora.

IMG_5338IMG_5339

Pensla med lite ägg uppvispat med en skvätt vatten och en nypa salt. Strö på pärlsocker och grädda på 250 grader i 6-8 minuter.

IMG_5342IMG_5347

För att göra längder gör du så här

Dela degen i 2 delar och kavla ut den till en rektangel.

img_5315 img_5316

Bred ut fyllningen på samma sätt som med bullarna och rulla ihop till en lång korv som du delar på mitten.

img_5317

img_5320 img_5321

 

Lägg delarna på en plåt med plåtpapper. Se till att ha lite mellanrum. Ta fram en sax och klipp igenom 3/4 av rullen. Skivorna kan du klippa i dryga centimetertjocka skivor. Vik skivorna snett bakåt tills du jobbat dig igenom hela längden.

img_5322 img_5327 img_5325

Låt de sedan jäsa till dubbel storlek. Pensla med äggblandningen och strö över pärlsocker. Grädda på 200 grader i ca 15-20 minuter.

img_5336 img_5340

 

Har även uppfunnit en ”Bråttomsomfanbulle”

Så här gör du den:

Kör en halv sats av degen och dela den i 2 delar:

Forma degen rund. Smörj en plåt och tryck ut degen till en 2 cm tjock rund ”kaka”.

img_5301 img_5302

 

Låt den jäsa på varmt ställe i ca 20-30 minuter. Tryck små gropar i brödet med hjälp av fingrarna och fyll groparna med valfri fyllning. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

img_5312 img_5314

 

Grädda på 225 grader i 10-15 minuter tills innertemperaturen är ca 96 grader.

Låt svalna och skär i tårtbitar

img_5346

 

Vad fyller man bullar med då?

Ja jag gillar ju den klassiska smör socker och kanelfyllningen men det går ju att göra fyllningar med mandelmassa, nutella, sylter och mos, vaniljkrämer mm

Min favoritfyllning gör du så här:

Vispa 150 gr rumsvarmt smör tillsammans med 100 g (1 dl ) socker och 15-20 g (ca 2 msk) malen kanel till en homogen massa.

Förvara i rumstemperatur och använd den samma dag.

img_5304 img_5310

 

Svårare än så är det inte. Bara att njuta och proppa i sig så mycket man orkar. Allra bäst ljumma till ett glas iskall mjölk såklart.

Ha nu en fortsatt bra Kanelbullensdag och helg. Själv ska jag fira min 38:e födelsedag imorgon. Skoj skoj. Vi ses och hörs!

// Frallan

 

Annons:

Här finns mer att läsa om