Annons:

Röda Januariviner under 80 kronor

Januari. Svångrem. Här kommer tips på mulliga röda viner på Systembolaget under 80 kronor!

Gott nytt 2018!

Förhoppningsvis har det ätit och druckits en massa gott över Jul och Nyår. Nu saktar vi ner lite, lutar oss tillbaka och blickar in i 2018.

Systembolagets sortiment är stort. Vinerna i de högre prisklasserna är i princip alltid av hygglig kvalitet men kommer man ner under 80 kronor är variationen betydligt större.

Vi som regelbundet provar igenom hela sortimentet ser att både bra och sämre kvalitet sticker ut i det lägre segmentet. Därför ville vi ge lite tips på de viner som presterar utmärkt utan att göra för stort hål i plånboken. Speciellt så här i januari när vi behöver dra åt svångremmen lite.

Idag har jag fokuserat på de röda vinerna under 80 kronor. Det finns en hel del i  ordinarie sortiment och nedan har jag listat några favoriter. Häng med!!

Röda Januariviner under 80 kronor.

Annons:

Rödvinsglace

LÄS MER

2015 Simonsig Cape Blend, Cabernet Sauvignon Pinotage Shiraz
Artikelnummer 2849, 79:-

Sydafrika, Western Cape

Galet bra vin från en skicklig och ambitiös producent. Simonsig ligger som namnet antyder med utsikt över Simonsberget (sig=sikt, vy). Denna röda sydafrikanska druvblend består av 62% cabernet sauvignon, 34 % av den inhemska druvan pinotage samt 4 % shiraz. Vinet är koncentrerat, smakrikt och strukturerat. Det är klädsamt fylligt med fin fruktighet av cassis och björnbär samt örtiga toner av mynta, viol, sötlakrits samt en inbjudande ton av rostade ekfat. Servera svalt till örtkryddat lamm, grillad biff eller krämig svamppasta.

2016 Sense Cap, artikelnummer 2143, 72:- 
Spanien, Montsant

Katalonien är hett! Detta moderna vin kommer från området Montsant som ligger uppe i bergen intill prestigeappelationen Priorat. Regionen hamnar lite i skuggan av Priorat vilket inte är så dumt då de hamnar på en moderat prisnivå. En doldisregion att hålla utkik efter alltså. Jordmånen är röd och mineralrik, vindarna svala och solen värmande. Sense Cap är ett medelfylligt, karaktärsrikt rött vin med fin fruktighet och smak av röda bär som hallon och klarbär, mineraltoner samt fräsch örtighet av salmiak och mint. Servera sval till vegetariska anrättningar, grillad kyckling, fläskfilé eller lammstek.

2016 Santa Helena Varietal Cabernet Sauvignon, artikelnummer 6532, 58:- 
Chile, Valle Central

Saftigt och fruktigt vin från duktiga vinlandet Chile. Druvorna till Santa Helena odlas i ett tempererat medelhavsklimat i bergsnära miljö. De skördas både med maskin och för hand och pressas varsamt. Jäsning sker i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet har stor smakrikedom med toner av mörka bär, vinbärsmarmelad, björnbär, lakritsrot och örtbukett. Serveras till glaserad grissida, ribs, fläskstek eller biff och bea.

 

 

2016 Campos de Luz Garnacha, artikelnummer 2718, 59:-
Spanien, Cariñena

Ytterligare en glad spanjor, denna på druvan grenache eller som den heter i Spanien- garnacha. Detta är ett mjukt och bärigt vin men det saknar inte struktur. Druvan har en tendens att ge eldiga viner med hög alkohol men här har man lyckats hålla den på 13,5 % vilket ger balans. Karaktären är en fruktkompott på både björnbär, blåbär och solmogna jordgubbar i kombination med lite julkryddor. Servera till kalkon, anka, charkuterier eller en god rotsakssoppa.

 

2016 Bouchard Aîné Pint Noir, artikelnummer 82531, 79:-
Frankrike

Lätt och elegant franskt vin på svårodlade druvan pinot noir. Druvan ger bäriga, transparanta viner med bra skjuts i syran och kännbar strävhet. Detta vin har en angenäm kryddighet, fin örtighet och smak av körsbär, skogshallon, plommon och eneträ. Njut sval till tam eller vild fågel, kotletter, kalvschnitzel eller örtkryddat lamm.

 

 

2016 Ciù Ciù di Bartolomei Grande sangiovese, artikelnummer 2334, 79:-
Italien, Marche

Ekologiskt italienskt vin på 85% sangiovese och 15% montepulciano. Sangiovese ger härligt frisk syra och här möter den mörka och mustiga toner av moreller, mörka plommon, björnbär, mörk choklad, örtkryddor samt salmiak. Läppja till en saftig entrecote eller varför inte till det mörka och vilda köttet.

Annons:

Här finns mer att läsa om