Annons:

Nyttiga januarimåltider med passande viner

I januari kräver kroppen mycket grönt. Maten vi lagar blir i kontrast till det, feta och söta i december, lätt och packad med nyttigheter. Fram med matiga sallader, soppor och vegetariska pajer! Jag har plockat ut några passande favoriträtter för januariplånboken och matchat dessa med dito vin.

Annons:

Nyttiga januarimåltider med passande viner

Grönärtssoppa

Grönt, smakrikt, värmande och inte dyrt. Toppen i iskalla januari!
Gör så här: Fräs gul lök och vitlök i smör. Tillsätt gröna ärtor och grönsaksbuljong och koka i cirka 10 minuter. Vill du ha ännu mer vitaminer och grön färg kastar du i lite bladspenat innan du sedan stavmixar soppan och kryddar med salt, peppar och till exempel cayennpeppar eller chiliflakes, allt efter smak. Soppan kan du fint spara i kylen och värma upp inför servering. En klick sur grädde gör susen!

Att dricka till? Gärna ett vin med örtiga toner och inte FÖR hög syra då soppan snarare drar åt det söta och fylliga hållet. Prova med ett vitt, fylligt Alsacevin, ett vitt vin på druvan viogner eller ett halvtorrt vitt vin från Mosel på druvan riesling. Här finns det i och för sig hög syra men den balanseras av sötman i vinet.

2016 La Playa Viognier , 2016 artikelnummer 6289, 80:-. Chile, Colchagua.
Mycket fruktigt vin med tropiska inslag. Tänk solmogen persika, nätmelon, apelsinblom och vit grapefrukt. Underbart till fisk, kyckling, vegetariskt samt gärna asiatisk mat som har viss sötma och ibland kryddhetta.

 

2015 Moselland Riesling Spätlese, artikelnummer 6657, 69:-Tyskland, Mosel
Druvigt och härligt saftigt vin med viss sötma och karaktär av acasiahonung, honungsmelon, kanderade citroner och anjoupäron. Kyl väl och njut som den är eller till fisk, skaldjur eller vegetariska anrättningar gärna med sötma och kryddiga inslag.

 

2016 Pinot Gris Réserve, artikelnummer 2119, 99:-, Frankrike, Alsace
Fruktigt vin i fylligare stil med avrundad syra och fräsch smak av aprikos, nashipäron, clementin, apelsinzest och viss trevlig kryddighet. Njut sval till soppa, paj, kycklinggryta eller grissida.

 

 

Crépes fyllda med svamp och broccoli

Ägg är nyttigt, gott och kostar inte skjortan. Dessutom mättar äggrätter länge. Köp gärna frigående eller ekologiska dito. Gör så här: Stek ett gäng tunna pannkakor. Låt svalna. Blanda under tiden ditt stekta svamphack (gärna med vitlök och gul lök) med din hackade och kokta broccoli. Blanda till sist ner en rejäl klick philadelphiaost, gärna smaksatt. Salta och peppra efter smak. Portionera en lagom mängd fyllning per pannkaka och rulla. Lägg i ugnsfast form och toppa med smakrik, riven ost. Gratinera i ugnen en kort stund tills osten smält. Toppa med lite färsk, hackad persilja. 

Att dricka till? Gärna ett fylligt vin med smöriga toner och inte FÖR hög syra då dessa crépes snarare drar åt det milda och fylliga hållet. Här passar till exempel ett ekfatslagrat vitt vin perfekt. Önskas ett rött behöver det vara fruktigt och inte för strävt.

2015 Bourgogne Les Murelles Domaine Roux, artikelnummer 5837, 79:-, Frankrike, Bourgogne. (Flaska 375 ml)
Klassiskt, smakrikt och fylligt. Lyxa till det med fransk bourgogne och kanske kan det räcka med denna halvflaska. Friskt, komplext vin med rostad fatkaraktär och inslag av gula äpplen, citronskal och hasselnötter. Servera kyld till fylligare fiskrätter, vegetariskt (gärna svamp), ljust kött eller lamm.

2015 Glen Ellen Chardonnay Reserve, artikelnummer 7046, 79:-, USA,
Kalifornien
Nya världen bjuder mycket sol och värme och lång hängtid för druvan. Denna amerikan är fyllig, smörig och har mycket fruktig smak med inslag av fat, ananas, brynt smör, vanilj, gula äpplen och majs. Serveras kyld till panerad fisk, kycklingpaj eller svampcrépes.

 

2016 Masi Modello delle Venezie, artikelnummer 2386, 79:-, Italien, Venetien
Bärigt vin med fin rondör av stor och pålitlig producent, Masi. Generösa inslag av mörka körsbär, skogsbär, choklad och örter. Serveras sval till vegetariska rätter, eller till smörstekt fisk eller ljust kött.

 

Spenat- och ruccolasallad med chevré, gulbeta, sockerärt, äpple, granatäpple samt rostade pumpakärnor.

Denna sallad är smakrik och ljuvligt god samtidigt som den är packad med vitaminer och antioxidanter. Glöm inte bort de enormt nyttiga baljväxterna! Gör så här: Koka gulbetorna och låt svalna. Rosta pumpakärnorna i ett hett stekjärn. Använd gärna lock eller stänkskydd då de ”poppar” lite ibland. Lägg gärna till sesamfrön, solrosfrön eller vad du har hemma. Blanda spenatblad, ruccola, sockerärtor, kuber av grönt syrligt äpple, smulad getost, rostade frön samt kuber eller klyftor av gulbeta. Toppa med granatäpplekärnor, kallpressad olja, salt, peppar och eventuellt lite hallonbalsamico. 

Att dricka till? Gärna ett friskt vin med gröna, örtiga toner. Både getost och äpple är syrligt så syra i vinet går fint. Prova Muscadet-ett örtigt vin från västra Loire, ett vitt vin på druvan sauvignon blanc eller kanske en italiensk pinot grigio.

2016 Villa Valentina Organic Pinot Grigio, artikelnummer 75608, 89:-, Italien, Sicilien 
Ekologisk italienare från Sicilien som är väldigt trendigt just nu. Trots varmt klimat lyckas man framställa strukturerade och fräscha viner på denna spännande vulkanö. Detta vin har trevlig skjuts i syran och tropiskt fruktiga toner av ananas och päron samt vita blommor och ljunghonung. Serveras kall till  sallad, getost, fisk och skaldjur.

2016 Domaine Lalande Sauvignon Blanc, artikelnummer 75181, 72:-,
Frankrike,  Languedoc-Roussillon
Otroligt välproducerat vin från södra frankrike. Balanserat fruktigt med fin syra och örtighet. Inslag av tomatkvist, buxbom, nässlor, krusbär, citronskal och kiwi. Fruktig och ren eftersmak. Serveras väl kyld till matig sallad, chevré chaud, pocherad fisk med örtsås eller havskräftor med dillmajonäs.

 

2016 Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie , artikelnummer 2185, 77:-
Frankrike, Loiredalen

Ungt, friskt, lätt, örtigt och syrligt. Ett perfekt vin till skaldjur, syrlig ost eller sallad. Karaktär av gröna kartiga äpplen, lime samt saltstänkt mineralitet. Njut kall som den är eller till örtig sallad, getost, fisk- eller skaldjursanrättningar.

Annons:

Här finns mer att läsa om